Tanker rundt fødsel

  • Skrevet 06.03.2015
  • Klokken 11:18

Tenkte å skrive et innlegg om hva jeg tenker rundt fødselen. Jeg merker jeg gruer meg mer og mer til fødselen jo kortere tid det er igjen til termindatoen, og det er jo ikke lenge til. Men det må jo gjøres! Tankene har gått mye frem og tilbake, og jeg er fortsatt usikker på hva jeg skal gjøre. Det er jo flere alternativer.


♥ På fødestuen har hvert rom en stor og komfortabel dobbeltseng. Her får man ikke noe bedøvelse (epidural osv), men man kan bruke badekar som smertelindring og føde i vann. Før kunne man få lystgass her, men det gir de ikke lenger. Her er hensikten at man skal klare å føde "med egne krefter", naturlig, selv, uten noen form for bedøvelse, kun "naturlig smertelindring". 

♥ For å føde på normalenheten må man være frisk og ha et normalt svangerskap. Her kan man få bedøvelse som blant annet epidural. 

♥ Spesialenheten er spesielt tilrettelagt for de med behov for innleggelse under svangerskapet, eller behov for utvidet overvåkning under fødselen og i barseltiden. Litt usikker på hvordan det er med bedøvelse her. 


Forskjellige smertelindringer  
♥ Ulike hjelpemidler som f.eks saccosekk og prekestol 
♥ Varmepakninger på smertefullt område 
♥ Vann (badekar, varm dusj) 
♥ Massasje 
♥ Akupunktur 
♥ Steriltvannspapler (Sterilt vann som sprøytes under huden for å lindre lokal smerte)  
♥ Epidualbedøvelse 
♥ Spinalbedøvelse 
♥ Bekkenbunnsbedøvelse 
♥ Morfin 
♥ Lokalbedøvelse ved behov Så tilbake til tankene mine rundt dette. For noen måneder tilbake siden, tenkte jeg at jeg ville søke om planlagt keisersnitt fordi jeg var så redd. Men etterhvert har jeg tenkt at "Dette skal jeg klare!", og jeg kommer ikke til å ta noe keisersnitt med mindre det er absolutt nødvendig. Jeg har vært veldig mye frem og tilbake på det om jeg vil ha bedøvelse (epidural) eller ikke, og slik jeg tenker nå har jeg lyst til å føde på fødestue helt naturlig uten noe bedøvelse, kun vann (badekar) som smertelindring. Det er jo også sånn at hvis man vil føde naturlig, på fødestuen, og hvis det blir for vanskelig, så kan man flyttes til en enhet hvor de kan sette en epidural om man virkelig ikke klarer uten. Jeg syns jo tanken på en sprøyte nede i ryggen virker helt forferdelig, jeg har jo skikkelig sprøyteskrekk. Men så har andre sagt til meg at smerten fra epiduralen er ingenting i forhold til hvor vondt man har fra før. Men planen er jo å prøve å føde naturlig først, uten noe bedøvelse. Og hvis det blir for ille, så tenker jeg at det at å bli flyttet til en enhet hvor jeg kan få epidural er en grei andre-løsning. Men det kan jo brått hende at jeg endrer meningen min da dagen kommer at jeg skal føde. Plutselig vil jeg rett på en enhet hvor jeg kan få epidural så fort som mulig i steden. Hadde lystgass fortsatt vært et mulig alternativ, hadde jeg ikke vært i tvil om det engang, haha! Men selvom jeg gruer meg mer og mer til å føde, jo nærmere det er til termindatoen, så ser jeg ikke på det som noe "verdens undergang". Jeg gleder meg jo kjempe masse også, for kan tenke meg det blir litt av en opplevelse! 

Jeg bruker mye tid på å lese om både graviditet, fødsel, tiden etter fødsel og amming. Jeg er bestemt på at jeg skal amme barnet, så lenge som mulig. Det er jo ikke alle som kan amme, av forskjellige grunner, men håper jeg kan det, siden det er jo det beste for barnet.

 

 

 

 

#gravid #fødsel 


kommentarer: 2
Voksen flerbarnsmor

10.03.2015 kl.19:43

Jeg synes du har mange fine, modne tanker rundt fødsel og barselperiode. Tankene om naturlig fødsel og amming er det beste for både deg og barnet ditt i lengden. Allikevel har du heldigvis gode alternativer hvis ting endrer seg eller uforutsette ting skjer underveis. Lykke til! Du blir en flink mor!

hrs

20.03.2015 kl.15:15

Du er ikke alene om å grue deg, er nok ingen som direkte gleder seg til slike smerter! Men til slutt så tenker man nok ikke på hvor skremmende det er, når man først er igang tror jeg og håper! heh

Ha en fin dag videre!

Legg igjen en kommentar

hits